Alexandru Moldovan
Memoria a 52 de personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri – avocaţi, preoţi, dascăli şi reprezentante de marcă ale mişcării feministe – este evocată în cadrul unui volum realizat cu prilejul Centenarului de istoricul Marin Pop şi lansat joi la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău.
„Această temă privind personalităţile sălăjene a constituit o preocupare a noastră de mult timp. În anul 2000 publicam biografia primei mari personalităţi semnatare a Marii Uniri. Este vorba de protopopul Valentin Coposu. De-a lungul timpului am publicat în diverse reviste articole, biografii ale personalităţilor sălăjene. În urmă cu doi-trei ani, ne-am gândit, tocmai pentru acest an centenar, să le revizuim, să vedem informaţiile care au apărut noi şi să cuprindem tot ce se poate, cât mai multe personalităţi din generaţia acestei Mari Uniri şi am ajuns la 52”, a declarat la lansare Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie Zalău.
El a spus că pentru realizarea volumului au fost studiate numeroase documente de arhivă, precum fondul protopopiatelor şi al parohiilor din Sălaj, fondul unor instituţii publice precum prefectura judeţului, primării, ziarul „Gazeta de Duminică”, fondul Bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca, dar şi, mai nou, arhivele fostei Securităţi.
„Noi am încercat în această carte să oferim, practic, viaţa şi activitatea unor personalităţi, începând, desigur, de la familie, formare profesională şi aici un rol foarte important îl joacă documentul de arhivă. (…) Intenţia noastră a fost aceea de a scoate din uitare generaţia de aur a Marii Uniri, care a sfârşit în mod tragic, în temniţele comuniste sau într-o nemeritată marginalizare şi uitare”, a afirmat Marin Pop.
Printre personalităţile sălăjene prezentate se numără: Gavril Câmpeanu, Graţian Mărcuş, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Victor Deleu, Alexandru Gheţie, Emil Bran, Remus Roşca, Valentin Coposu, Clara Maniu, Elena Pop Hossu-Longin, Cornelia Maniu, Elena Aciu, Ioan Mango, Ioan Ossian, Leontin Ghergariu.
Lucrarea se încheie cu câteva documente edite şi inedite reprezentative pentru perioada Marii Uniri.